Ik had nog nooit van de stad Mamallapuram gehoord voordat ik in India was, maar dat gemis heb ik snel goed gemaakt. Het is namelijk een historisch pareltje en een ideaal startpunt voor een rondreis door zuidelijk India.

Een georganiseerde rondreis door zuidelijk India

Manlief en ik hadden bij de reisorganisatie Baobab (aanrader!) een rondreis door zuidelijk India geboekt en we hadden geen idee wat we moesten verwachten. We hadden het allebei in de maanden voor vertrek ontzettend druk gehad met ons werk. Geen van beiden hadden we de Lonely Planet-gids ook maar even opengeslagen.

Zelfs het boeken van de reis was behoorlijk impulsief gegaan. We wilden in het najaar een verre reis naar een land in Azië maken, maar we hadden geen zin in een voor de hand liggende bestemming. En we wilden vooral geen dagen bezig zijn met voorbereidingen en veel gedoe en geregel ter plaatse.

Zo kwamen we bij de rondreis door het zuiden van India van Baobab uit. Bij rondreizen van deze club zijn de overnachtingen en vervoer vooraf geboekt, maar heb je verder alle vrijheid. En dat sloot op dat moment precies bij onze wensen aan.

Van Chennai naar Mamallapuram

Toen we midden in de nacht samen met onze nieuwe reisgenoten in de stad Chennai uit een vliegtuig kwamen, waren we door een compleet gebrek aan voorbereiding zo goed als blanco. We werden half wakker in een bus geduwd en reden meteen door naar Mamallapuram, wat zo’n 60 kilometer zuidelijker ligt.

Nadat we eerst nog een paar uur in het hotel Mamalla Heritage hadden geslapen, zijn we met de reisgids onder de arm door Mamallapuram gaan lopen. India is een explosie van geur, kleur en drukte en dat komt behoorlijk heftig binnen als je met een slaapgebrek voor het eerst gaat verkennen. Maar het mocht de pret allemaal niet drukken. Niets is leuker dan een nieuwe plek ontdekken!

De Shore Temple in Mamallapuram

MamallapuramMamallapuram is een oude historische stad. En grofweg tussen het jaar 0 en 1000 na Christus was het ook een bruisende havenstad. Maar wat Mamallapuram uniek maakt, is al het beeldhouwwerk. Op zoek naar de beroemde monumenten uit de reisgids kwamen we vrij makkelijk bij de Shore Temple uit.

Gebouwd rond het jaar 720 na Christus is de Shore Temple een kunststukje van een uit steen gehouwen tempel met uitzicht over de Golf van Bengalen. De twee centrale gebouwen met gelaagde torens bevatten schrijnen voor Shiva, een Hindoeïstische godin die vaak met vier armen wordt afgebeeld. De details van de tempels zijn door de jaren heen aangetast door de wind en zee. Maar het is desondanks nog steeds uitzonderlijk mooi, je kunt er uren naar kijken.

En omdat de gehouwen tempel alleen natuurlijke kleuren heeft, is de Shore Temple in Mamallapuram een ideaal beginpunt voor een rondreis door zuidelijk India. De meeste andere tempels in dit enorme gebied zijn namelijk een grote carnavalsoptocht van kleuren. Dit is een voorzichtige start voor de kermis die nog komen gaat.

En toen?

MamallapuramDoor de jetlag en verlammende hitte streken we nadat we de Shore Temple hadden gezien in Othavadai Street bij het Blue Elephant Restaurant neer. We dronken lauwe cola en bier, en vonden het wat vreemd dat de kelner wilde dat het flesje van het bier op de grond bleef staan. Maar lang stonden we er niet bij stil, kennelijk was dat hier normaal.

Een paar minuten later stond er een allerleukst meisje met armen vol sieraden bij onze tafel. En toen heb ik heel per ongeluk een ketting gekocht. Hiermee was ik helemaal klaar voor de felle kleurigheid die me nog te wachten stond.

Wil je meer lezen over mijn reis door India? Kijk dan bij mijn reisverhalen van India.

Write A Comment