Iedere wereldstad heeft een metrostelsel waarmee je makkelijk op de belangrijkste plekken in het centrum komt. Moskou heeft ook een metro, het is zelfs beroemd omdat de prachtige stations. Maar makkelijk bereikbaar waren ze niet…

Enthousiast om Moskou te ontdekken

Het was onze eerste dag in Rusland. De avond ervoor waren we met het vliegtuig aangekomen in Moskou en we hadden nog niet meer gezien dan het verkeer en ons hotel. We hadden prima geslapen en liepen nu fris en fruitig naar de ontbijtruimte, helemaal enthousiast om Moskou te gaan ontdekken.

Bieten, bieten en nog meer bieten

En onze eerste indruk van Rusland lag bij het ontbijtbuffet op ons te wachten. Er was bietensalade, gekookte bieten, gebakken bieten, bietenomelet en iets dat op smeerbare bietensmurrie leek. Gelukkig was er ook een klein hoekje met voedsel zonder bieten. Wij konden na de bietensoep van de vorige avond al geen bieten meer zien.

Op naar de metro

We waren van plan om met de metro naar het Kremlin te gaan. De metro van Moskou is wereldberoemd om zijn prachtige ondergrondse paleizen, dus ik had een aantal metrostations gemarkeerd om te bekijken voordat we bij het Kremlin aan zouden komen. Gewapend met de plattegrond van de metro liepen we het metrostation vlakbij ons hotel binnen om snel en efficiënt te gaan ‘metro hoppen’. We hadden ervaring met de metro in Londen, Parijs, Rome, Hamburg en zelfs Shanghai en het was overal doodsimpel.

De metro in MoskouCyrillische tekens

Maar zodra we het metrostation bij ons hotel in Moskou binnen waren, zagen we dat we nu voor een uitdaging stonden. De plattegrond van de metro in onze Lonely Planet gids, waarop ik de mooiste stations had gemarkeerd, gebruikte enkel het ons bekende Latijnse alfabet. Terwijl alle borden en plattegronden in het metrostation enkel Cyrillische tekens gebruikte. Aangezien we erg lang bezig waren om erachter te komen welke lijn we moesten nemen en in welke richting, besloten we al snel om het metro hoppen tot later die dag te laten wachten. We stonden net iets te hard te trappelen om naar het wereldberoemde Kremlin en het Rode Plein te gaan.

Metrohaltes tellen

Toen we eenmaal op het juiste perron in waren gestapt en onderweg waren, besloten we om het aantal haltes te tellen. We hadden geprobeerd om tijdens de momenten dat de metro op een station stilstond razendsnel de tekens te vergelijken. Maar het was best moeilijk om in een minuut Cyrillische tekens met de westerse tekens op het kaartje te vergelijken. We hadden eerder al geprobeerd om andere mensen in de metro te vragen waar we uit moesten stappen, maar iedereen trok bleek weg toen ze onze Engelse woorden hoorden. De haltes werden ook alleen maar in het Russisch omgeroepen, dus het enige wat we konden bedenken om bij het juiste station uit te stappen, was het aantal haltes tellen en er maar het beste van hopen.

Gepuzzel met de kaart

Nu zouden we met ons telsysteem op een metrostation vlak naast het Kremlin aan moeten komen, maar zodra we boven kwamen was er natuurlijk in de wijde omtrek geen Kremlin te bekennen. Na enig gepuzzel met de kaart kwamen we erachter dat we een halte te ver uit waren gestapt. We besloten ons verlies te nemen en tien minuten te lopen. Het voordeel hiervan was dat we nu vanaf de brug een prachtig uitzicht op het Kremlin hadden.

Het Rode PleinHet Rode Plein in Moskou

Het Kremlin, het Rode Plein en de Basilius Kathedraal waren fantastisch, maar nadat we hier de hele dag alles uitgebreid hadden bekeken was het toch echt weer tijd om een poging te doen om terug in ons hotel te komen. We waren te moe om nog meerdere metro stations te gaan bekijken, dat stelden we uit naar de volgende dag.

Nauwkeuriger tellen

Terwijl we wat dronken in een cafeetje werd de plattegrond van de metro op het tafeltje uitgespreid. Ik had gelukkig die ochtend het metrostation naast ons hotel op de kaart in het Cyrillisch opgeschreven. Als ik dat niet had gedaan waren we er nooit achter gekomen bij welk station we uit moesten stappen. We moesten nu alleen nauwkeuriger tellen hoeveel haltes we moesten we blijven zitten om bij dat station uit te komen.

Een halte te ver

Je raadt het al: ook dit keer ging het mis. Pas de volgende dag kwamen we erachter dat er een station op onze route gesloten was. Deze halte werd dus steeds zonder stop voorbij gereden. Hierdoor stapten we iedere keer een halte te ver uit… Toen we dat eenmaal doorhadden werd het makkelijker en konden we met veel minder moeite alle metrostations die we op ons lijstje hadden staan vinden.

En jij?

We hadden nooit kunnen bedenken dat het bekijken van Moskouse metrostations zoveel voeten in de aarde zou hebben! Heb jij ook wel eens problemen met het openbaar vervoer op je vakantiebestemming gehad?

Write A Comment