Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Het is een grote, drukke en chaotische stad, maar heeft ook heel veel historie en charme te bieden. Als je niet weer waar je moet beginnen als jij binnenkort naar Hanoi gaat: geen nood! Dit zijn de namelijk de 5 mooiste bezienswaardigheden van Hanoi.

#1 Hanoi Old Quarter

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Hanoi is zonder meer Hoan Kiem District, ook wel bekend als het Old Quarter. Toen de Fransen in 1887 Hanoi tot hoofdstad van Indochina doopten vestigden veel van hen zich in dit deel van de stad, maar niet voordat ze eerst flink wat Franse koloniale huizen hier neer hadden gezet.

De Fransen zijn al lang weg, maar de huizen bleven. Gelukkig is alles inmiddels wel met een flinke Vietnamese saus overgoten. Het is ontzettend gezellig om doelloos door het Old Quarter te slenteren en te kijken naar de chaos van brommers en fietsers op de wegen en de lokale mensen die op iedere hoek van de straat bij eetstalletjes op lage krukjes in de uitlaatgassen zitten te eten.

En winkels zijn er in het Old Quarter meer dan genoeg. Elke straat heeft een eigen ambacht, zodat alle kruideniers, schoenmakers, grafsteenproducenten en goudsmeden allemaal bij elkaar zitten. De mooiste straat is in mijn ogen Hang Ma, de votief papierstraat. Ik heb zelden zoveel vrolijke kleuren bij elkaar gezien. Zoek je iets meer afwisseling in het winkelaanbod? Dan moet je bij de Dong Xuan Market zijn.

Wat mij betreft was het Memorial House aan Ma May 87 het hoogtepunt van het Old Quarter. Het is een oud huis van een rijke koopman uit de 18e eeuw en het is prachtig gerestaureerd. Voor een kleine entreeprijs mag je naar binnen en de mooie inrichting bekijken.

#2 Het Thang Long Waterpoppen theater

Bezienswaardigheden van HanoiAls er iets is dat je in Hanoi absoluut niet mag missen, is het wel het unieke Thang Long Waterpoppen theater. In principe kun je in heel Vietnam een voorstelling met waterpoppen zien. Maar aangezien deze oude traditie uit het noorden van Vietnam komt, en het Thang Long Waterpoppen theater een echt origineel waterpoppen theater met een erg hoog aanzien is, is dit de beste plek om dit bijzondere schouwspel te zien.

Het Thang Long Waterpoppen Theater is beroemd en trekt iedere avond volle zalen. Koop daarom ruim van tevoren kaartjes bij de kassa van het theater. Als je maar kort in Hanoi bent, kun je op de website van het Thang Long Waterpoppen Theater ook kaartjes reserveren.

#3 Hoan Kiem Lake

Aan de rand van het Old Quarter ligt Hoan Kiem Lake, een oase van rust waar je even aan de chaos van scooters kunt ontsnappen. Er zijn veel bomen en dus ook veel schaduw, hier kun je aan de rand van het meer zitten en kijken naar de bijzondere kleur van het water. Die is namelijk groenachtig met een donkere of lichte schaduw, afhankelijk van hoe de zon staat. Let wel: dit is met afstand een van de bekendste bezienswaardigheden van Hanoi, dus echt heel veel rust ga je hier niet vinden.

Bezienswaardigheden van HanoiIn het meer leven zoetwaterschildpadden, maar niemand weet precies hoeveel. In hele zeldzame gevallen is er een schildpad te zien, en dat wordt door de lokale bevolking als een symbool van groot geluk gezien.

Een van de legendes van het Hoan Kiem Lake is het verhaal van Lê Loi. Deze dappere held maakte in de 15e eeuw een zwaard dat hem magische krachten gaf. In die tijd werd Vietnam door China bezet en Lê Loi gebruikte het zwaard om de Chinezen het land uit te drijven. Toen de strijd voorbij was ging Lê Loi naar het Hoan Kiem Lake en zag hij een grote schildpad aan het oppervlak verschijnen. Hij gaf het zwaard aan de schildpad, en sindsdien hebben alle schildpadden in het meer magische krachten.

#4 Ngoc Son

Bezienswaardigheden van HanoiHeb je geen schildpad gezien toen je bij de oever van het meer naar het water zat te turen? Dan kun je altijd nog naar het Jade eiland. Dit kleine eilandje ligt in het noordelijke deel van Hoan Kiem Lake en wordt door de rode Huc brug met de oever van het meer verbonden is. Midden op dit eilandje staat de pagode van Ngoc Son. Die pagode gewijd aan 13e eeuwse militaire leider Tran Hung Dao is in de 18e eeuw gebouwd.

De pagode heeft meerdere altaren en beelden van goden, maar ook een geconserveerde schildpad van ruim 250 kilo. Deze reuzenschildpad heeft ooit in het meer geleefd en staat hier nu om alle bezoekers geluk te brengen.

Op zich is de pagode niet heel bijzonder, het gaat vooral om de schildpad en de prachtige rode brug in klassieke Vietnamese stijl. Verder vond ik ook de toegangspoort, die je vanaf de brug al kunt zien, geweldig.

#5 Temple of Literature

Er zijn talloze tempels in Hanoi, maar ik vond de Temple of Literature (de Van Mieu Temple) het meest interessant. De tempel werd in het jaar 1070 opgericht en is daarmee het oudste bouwwerk van heel Hanoi. Gewijd aan de Chinese filosoof Confusius deed de tempel ruim zeven eeuwen dienst als universiteit. Die universiteit werd zo’n 200 jaar geleden gesloten, maar er komen hier nog steeds studenten om in alle rust te kunnen studeren.

Bezienswaardigheden van HanoiDe tempel heeft in totaal vijf binnenplaatsen, waarvan de derde binnenplaats het belangrijkste is. Deze heeft een bron (de Bron van Hemelse Helderheid) en twee hallen waarin de schatten van de tempel worden bewaard. Er zijn ook 82 stenen steles op grote stenen schildpadden met daarop de namen en geboorteplaatsen van de in totaal 1306 gepromoveerde mensen van de universiteit.

De koppen van die schildpadden zijn glad geworden, want het is een oud gebruik dat een deel van de wijsheid van de mensen op die steles door aanraking met de hand overgaat. Natuurlijk heb ik ook even over de kop van een schildpad gewreven. Ik denk alleen dat ik meer wijsheid in de vorm van geschiedenis en legendes van mijn verblijf in Hanoi op heb gedaan dan dat ik ooit van die schildpad had kunnen krijgen. Maar een kniesoor die daar op let.

De mooiste bezienswaardigheden van Hanoi

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie bezienswaardigheden van Hanoi, maar dit zijn mijn persoonlijk favorieten. Vind jij dat ik met mijn lijstje van mooiste bezienswaardigheden van Hanoi een bekende of juist onbekende attractie tekort doe? Laat het me dan vooral even weten. Ik ben benieuwd of ik iets belangrijks heb gemist.

Wil je meer over mijn reis door Vietnam lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Vietnam.

Write A Comment