De vlindervallei Petaloudes op het Griekse eiland Rhodos is een oase van groene bomen, beekjes en bruggetjes. En in juli en augustus is deze vallei ook nog eens vergeven van prachtige vlinders. Sprookjesachtiger dan dit wordt het niet!

Petaloudes in juni

De vlinder de gestippelde harlekijn (voor de kenners: Panaxia Quadripunctaria) heeft ervoor gezorgd dat deze vallei een extra mooi plekje is geworden. Door de hars van de bomen die in deze vallei groeien komen zij in de zomermaanden namelijk massaal hier vertoeven. In juli en augustus heb je de grootste kans om ze hier in Petaloudes te zien.

Het was dus even spannend toen wij half juni met onze gehuurde auto deze kant op reden. Zouden de vlinders er al zijn of zouden wij door een vlindervallei zonder vlinders gaan wandelen? Deze twijfels werden meteen weggevaagd toen we nog voor de ingang al hele zwermen gestippelde harlekijnen tegen kwamen. Kennelijk kijken die beestjes niet op een paar weken.

Petaloudes met een peuter

Zoonlief was net drie jaar oud toen we door Petaloudes wilden gaan wandelen, en we wisten dat het een tocht van zo’n 4 kilometer met veel stijgingen en trapjes zou zijn. Daarom hebben we meteen bij de ingang het treintje naar het eindpunt van de wandeltocht genomen. Daarna zijn we op ons gemakje via het pad naar beneden gelopen. Dalen is immers makkelijker dan stijgen, zeker als je een ontzettend eigenwijze peuter bij je hebt.

Mooie bijkomstigheid was dat zoonlief het treintje met Griekse sirtaki muziek geweldig vond. De wandeltocht heeft hij, met regelmatige pauzes voor wat lekkers, ook heel goed volbracht. Petaloudes is dus ook met een peuter prima te doen.

Een idyllisch sprookjesboek

PetaloudesHet was een prachtige wandeling. Door alle bomen is er genoeg schaduw en omdat we er al vroeg op de ochtend waren, was het ook niet te druk. Door de mooie houten bruggen over de beekjes, de fluitende vogels en fladderende vlinders was het net alsof we in een idyllisch sprookjesboek terecht waren gekomen.

Mijn doel was om voorbij vliegende vlinders op de foto te krijgen, maar dat bleek een stuk moeilijker dan gedacht. Ik heb uiteindelijk genoegen moeten nemen met twee uitrustende vlinders. Het is me wel gelukt om wat vlinders te filmen (zie het filmpje bovenaan de pagina), maar het was wel nodig om een pijltje erbij te zetten. Anders kijk je er zo overheen.

Wil je meer lezen over mijn verblijf op Rhodos? Kijk dan bij mijn reistips voor Rhodos.

Write A Comment