Het Piazza San Marco is een van de bekendste pleinen van Europa, en dat is met een reden.  Door de prachtige gebouwen op en om het plein, heeft deze plek namelijk een enorme wow factor.

De betovering van Venetië

Lees hier meer overVenetië is een betoverende plek die bij iedereen tot de verbeelding spreekt. Welke andere stad ter wereld bestaat alleen uit kanalen in plaats van wegen? Tel daar bij op dat het historische centrum van deze unieke stad in de afgelopen eeuwen amper is veranderd, en je hebt een zeldzame parel die je minstens een keer in je leven gezien moet hebben.

Piazza San Marco: pracht, praal en peperdure cola

Toen manlief en ik in 2002 in Venetië waren, begonnen we bij Piazza San Marco (het centrale plein van de stad) en daar waren we meteen een groot deel van de dag mee bezig. We bezochten de Basiliek van San Marco en liepen door het prachtige Dogepaleis. Daarna bekeken we de Campanile en de klokkentoren.

Toen we dat allemaal hadden gehad, waren we wel toe aan een lekker koud colaatje. We streken neer op een van de lege terassen op Piazza San Marco, en bestelden onze drankjes bij een ober die razendsnel aan ons tafeltje verscheen.

Piazza San MarcoWe vroegen ons wel af waarom er verder helemaal niemand op het terras zat, maar stonden daar niet heel lang bij stil. Het was een genot om in de zon op het legendarische Piazza San Marco te zitten. Het werd ons alleen snel duidelijk waarom we de enigen waren die goed gek en gelukkig daar gingen zitten, toen onze drankjes met de bijbehorende rekening op ons tafeltje aankwamen.

We moesten € 12,20 voor twee glazen cola afrekenen. Het was zo absurd dat we er hard om hebben gelachen en nog steeds glimlachen als we het bewaarde bonnetje in ons fotoalbum zien. Het was het mooiste en het duurste terras waar we ooit zaten!

De Basiliek van San Marco

Piazza San MarcoIk ben niet zo van de kerken. Ten eerste omdat ik zelf niet religieus ben en ten tweede omdat ik kerken vooral als een overblijfsel van onderdrukking beschouw. Terwijl het gepeupel amper geld had om te eten, werd wel van ze verwacht dat ze braaf het collectezakje vulden om voor al die pracht en praal te betalen.

Maar goed, als je in Italië bent en geen kerken bekijkt, blijft er weinig over om te doen. En als je dan toch een kerk gaat zien, laat het dan vooral de Basiliek van San Marco zijn. Alleen al de voorgevel is adembenemend mooi, met als pronkstuk een gouden Venetiaanse leeuw.

Binnen in de basiliek is het minstens net zo mooi. De koepels zijn bekleed met mozaïeken, net als de vloer. In de achterste kapel kun je met een extra entreekaartje ook het altaarstuk Pala d’Oro zien. Dit is een kunstwerk uit 975 van 250 brandschilderwerken op goudfolie, versierd met edelstenen. Napoleon vond het zo mooi, dat hij verschillende edelstenen er eigenhandig uit heeft gesloopt en mee heeft genomen.

Het Dogepaleis

Het paleis van de doge (de leider van de vroegere republiek Venetië) is nog zo’n pronkstuk aan het Piazza San Marco. Het was ons plan om hier eventjes doorheen te lopen, maar uiteindelijk hebben we urenlang op ons gemakje rondgeslenterd en iedere ruimte uitgebreid bekeken. Het is alsof de tijd in dit 14e eeuwse gebouw volledig stil is blijven staan!

Piazza San MarcoHet paleis was meer dan een residentie van de doge, er waren ook:

  • vergaderzalen;
  • kamers met landkaarten, wereldbollen en kompassen;
  • een kamer waar inwoners van Venetië schriftelijke klachten in konden dienen;
  • een ondervraag kamer en een martelkamer;
  • en cellen (piombi) voor zware criminelen.

Uiteindelijk kun je ook met de beroemde Brug der Zuchten van het paleis naar de gevangenis. Onder andere Galileo Galilei en Casanova liepen ooit over deze brug om in de gevangenis opgesloten te worden.

Mijn tips voor het Piazza San Marco

Als je maar een dag in Venetië hebt, zou ik zo vroeg mogelijk op het Piazza San Marco beginnen en alleen bij de Basiliek San Marco naar binnen gaan. Met name in het hoogseizoen kunnen er namelijk lange rijen voor de ingang van die kerk staan. Het Dogepaleis zou ik overslaan, net als entree in de Campanile en de klokkentoren.

Heb je meer dagen in Venetië? Trek dan gewoon een hele dag uit voor het Piazza San Marco en weet wat je moet betalen als je hier op een terras neerstrijkt.

Wil je meer lezen over mijn reizen door Italië? Kijk dan op deze overzichtspagina.

Write A Comment