Carcasonne ligt niet in de Ariège, maar in de regio Languedoc-Roussillon. Maar om het beroemdste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa te zien wilden we graag verder rijden. Dit zijn onze reistips voor Carcasonne.

 De grootste behouden vesting

Vraag me niet waarom, maar ik heb een grote belangstelling voor de middeleeuwen. Van een mooi middeleeuws kasteel, nauwe steegjes van honderden jaren oud of goede films of boeken over die tijd gaat mijn hart echt sneller kloppen. Carcasonne is de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen en heeft een volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad.  Ik hield dus rekening met meerdere momenten waarop ik bijna zou gaan schuimbekken van alle middeleeuwse pracht en praal.

Reistips voor Carcasonne

Carcasonne wordt al tientallen jaren overspoeld door enorme hordes toeristen, dus we reden de stad al vroeg binnen. Hierdoor lukte het ons zowaar om een gratis parkeerplaats naast de brug de Pont Vieux te bemachtigen. En vanaf de brug hadden we meteen een geweldig zicht op de hoger gelegen ommuurde binnenstad met in totaal 40 torens. Na slechts tien minuten lopen stonden we bij de hoofdingang van de oude binnenstad, de Porte Narbonnaise. En deze geweldige toegangspoort met ophaalbrug was meteen mijn eerste schuimbek moment. Ik heb er minstens twintig foto’s van gemaakt terwijl man en zoon zich afvroegen wanneer we eindelijk verder zouden gaan lopen.

Château Comtal

Om de grootste drukte voor te zijn, zijn we direct na binnenkomst in de ommuurde stad doorgelopen naar het Château Comtal. Dit 12e eeuwse kasteel was van de leiders van Carcasonne en is nu ingericht als museum. Vanuit het kasteel heb je ook toegang tot de vestigingsmuren. Door de toegenomen veiligheidsmaatregelen (alle tassen moeten door een scanner), gaat de toegang niet heel vlot. Maar dat is vergeten zodra je binnen bent. Er is geen echte inrichting in de vorm van meubels in het kasteel meer, dat vond ik erg jammer. Wel zijn er prachtige vondsten uit Carcasonne tentoongesteld en heb je vanuit ieder raam zicht op de oude stad en de muren met torens. Het is onvergetelijk om er rond te lopen.

De oude binnenstad van Carcasonne

De oude binnenstad van Carcasonne zou erg sfeervol kunnen zijn als je niet over de hoofden van de toeristen kon lopen en niet ieder pand een souvenirwinkel of restaurant zou bevatten. Maar als je goed om je heen kijkt en de drukte voor lief neemt, is het hoe dan ook nog steeds geweldig om de oude gebouwen en uithangborden te zien. Zoonlief vond het kasteel heel boeiend, maar de binnenstad met voornamelijk winkels stukken minder. Maar met krentjes, een ijsje en hem vooral betrekken bij alles wat je ziet (zie je die uitgesneden gezichten in die gevel en zie je dat uithangbord?) was het ook voor hem leuk.

Write A Comment