Toen manlief en ik in 1996 in Tunesië waren, hadden we een hotel in de toen nog rustige badplaats Sousse. Inmiddels staat het vol met hotels, café’s en discotheken, maar de mooie bezienswaardigheden zijn gebleven.

De stad Sousse

Sousse is erg oud, het bestaat al sinds de 11e eeuw voor Christus. Inmiddels is het een moderne stad met ruim 100.000 inwoners. Sousse is een belangrijke haven- en industriestad, waarin het toerisme de afgelopen twintig jaar een steeds grotere rol is gaan spelen. De stad bestaat vandaag de dag uit drie delen:

  • Het moderne deel
  • Het strand met een boulevard en talloze hotels
  • Het oude, ommuurde deel

Het oude deel van Sousse is erg mooi en er is ook nog eens erg veel te zien. Zoveel dat je aan een hele dag misschien niet eens genoeg hebt.

Sousse, de mooiste badplaats van TunesiëDe medina van Sousse

Het oude, ommuurde deel van Sousse heet de Medina. Alles binnen deze muren is in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd, er hangt een heerlijke middeleeuwse sfeer. Het middelpunt van de medina zijn de overdekte marktstraatjes van de traditionele soeks.

Het zou in principe heel gezellig kunnen zijn om hier uitgebreid rond te snuffelen. De verkopers zijn alleen zo opdringerig dat je hier al snel genoeg van hebt. Manlief en ik hebben uiteindelijk al onze souvenirs in een winkel net buiten de medina gekocht. Hier hing een bordje ‘no hassle’ op de deur en hier hebben we ongestoord rond kunnen kijken.

Kijk ook eens op de website van Unesco, hier is een mooi filmpje van de medina te zien.

De ribat en de moskee van Sousse

De ribat is een versterkt fort binnen de muren van de medina. De 38 meter hoge toren van de ribat werd als uitkijk op zee gebruikt. Zodra er vijanden aan de horizon te zien waren, was de hele stad al snel in rep en roer. Meer dan 1000 jaar wist de stad hierdoor vrij te blijven van overheersing. Vanaf de toren van de ribat heb je ook uitzicht op de Bu Ftata Moskee. Die moskee is ook erg mooi. We mochten dan wel niet in de gebedszaal omdat we geen moslim zijn, maar de binnenplaats is ook de moeite waard om te bekijken.

Het museum van Sousse

In de kasba van het oude Sousse is nu een archeologisch museum. Hier zijn alle overblijfselen uit de lange geschiedenis van de stad te zien. Het museum staat bekend om de grote collectie mozaïeken en die zijn ook echt prachtig.

Wil je meer lezen over Tunesië? Kijk dan bij mijn reistips voor Tunesië.

 

Write A Comment