Geen reis door Cambodja is compleet zonder de traditionele dans in Cambodja te zien. De Apsara dans is al zo oud als Angkor Wat en het is ook nu nog op meerdere plaatsen te zien.

Traditionele dans in CambodjaApsara dans

De Apsara dans is de klassieke dans van de Khmer die waarschijnlijk uit de 7e eeuw stamt. Met name als je Angkor Wat bezoekt, zie je op de tempelmuren veel reliëfs van Apsara danseressen. Deze Apsara’s zijn tempeldanseressen, bovennatuurlijk mooi, die jarenlang de kunst van de dansen voor de goden hebben gestudeerd.

Deze traditionele dans in Cambodja wist ondanks het verbod tijdens het bewind van de Rode Khmer te overleven. Sinds 2003 is de Apsara dans ook door Unesco erkend als een Heritage of Humanity.

Betekenis van de Apsara dansen

De traditionele dans in Cambodja bestaat vooral uit ingewikkelde handbewegingen. Iedere beweging van de vingers heeft daarbij een andere betekenis. Het is dan ook vooral bedoeld als een gebed. Koningen van het oude Cambodja deden regelmatig een beroep op de hemel als er overstromingen, droogte, ziekte of oorlogen waren. In zo’n geval werden de Apsara’s ingeschakeld waarbij hun bewegingen een smeekbede voor goddelijke interventie waren.

Bij een hedendaagse Apsara dansvoorstelling worden ook mythen en verhalen uit het glorieuze verleden van de Khmer nagespeeld. Daarbij komen personages uit de Indiase Ramayana vaak terug in een Apsara dansvoorstelling. Vooral Hanoeman, de sprekende aap, is een veel geziene figuur.

Traditionele dans in Cambodja zien

Je kunt deze traditionele dans in Cambodja, de Apsara dans, op verschillende plekken zien. De meest toegankelijke plaats daarvan is in de Temple Bar in Siem Reap. Deze bar en restaurant ligt midden in de gezellige uitgaansstraat Pub Street. Op de tweede verdieping van het restaurant is iedere avond om half 8 een gratis Apsara dansvoorstelling. Voorwaarde is wel dat je wat te eten bestelt. Het eten is er niet geweldig, maar wel goedkoop. Bovendien is de dansshow erg mooi.

 

Write A Comment