De een zit graag bij een nooduitgang, de ander wil het liefste zo ver mogelijk uit de buurt van stockagecabines en toiletten zitten: de beste plek in het vliegtuig is voor iedereen anders. Met deze tips zit je in een vliegtuig altijd goed!

Hier houd je rekening mee als je de beste plek in het vliegtuig zoekt

Als je als eens een vlucht hebt geboekt, dan weet je dat je bij het online inchecken van je vlucht kunt aangeven waar je graag wilt zitten. Dat is erg handig als je aan het gangpad of juist bij een raam wilt zitten. Maar er zijn nog veel meer dingen om rekening mee te houden als je graag de beste plek in het vliegtuig wilt bemachtigen:

  • Ga je dicht bij de toiletten zitten? Weet dan dat er vlakbij of naast je stoel veel op en neer wordt gelopen. Bovendien ruikt het hier ook niet altijd even lekker.
  • Als je vlakbij de stockagecabines gaat zitten, is de kans groot dat je net tijdens een dutje wordt gestoord door veel lawaai. Hier worden namelijk de maaltijden en de dranken afgehaald.
  • De stoelen voor de scheidingswanden en voor de uitgangen kunnen niet naar achteren gezet worden.
  • Mensen met jonge kinderen kiezen vaak voor een plaats achter een wand omdat hun kleintjes dan meer bewegingsruimte hebben. Als je liever niet in de buurt van kinderen zit, kun je deze plaatsen dus beter vermijden.
  • Heb je een hekel aan turbulentie? Ga dan vooral bij de vleugels zitten, want dit is de meest stabiele plaats van het vliegtuig.

Doe vooraf research op Seatguru.com

Nu zijn de plattegrondjes van het vliegtuig tijdens het online inchecken niet altijd even duidelijk als je jouw beste plek in het vliegtuig probeert te kiezen. Daarom kun je beste vooraf even op de website van Seatguru kijken. Ze hebben uitgebreide seat maps van alle mogelijke vliegtuigen, van alle vliegmaatschappijen. Met gele en rode kleuren zijn de stoelen die je beter kunt vermijden aangegeven.

Dit is bijvoorbeeld de beschrijving van stoel 31K in een Boeing 777 van KLM:

Seat 31K is a standard Economy seat that has extra legroom due to the exit. However, it is missing a window. The proximity to the lavatories may be bothersome. There is no floor storage for this seat during takeoff and landing. The tray table and inflight entertainment monitor are in the armrest, making the armrest immovable and slightly reducing seat width.

Ook goed om te weten

Vind de beste plek in het vliegtuigKijk goed op je geboekte vliegticket vanaf welke tijd je online kunt inchecken en zorg ervoor dat je er als de kippen bij bent. Jouw beste plek in het vliegtuig kan namelijk voor je het weet aan je neus voorbij gaan als je hier te lang mee wacht.

En als je toevallig net een plaats hebt gekozen (of toegewezen gekregen hebt) die volgens Seatguru alles behalve ideaal is, laat dit dan je voorpret op je reis niet bederven. Wie weet kun je als je aan boord bent nog ruilen met iemand, of blijkt dat de vlucht niet helemaal vol zit. Dan kun je ook makkelijk ergens anders gaan zitten. Maar ook als dat allemaal niet lukt: je weet nu in ieder geval wat je kunt verwachten.

Wil je meer lezen over een goede voorbereiding van je reis? Kijk dan bij mijn reistips.

Write A Comment